GASZTRO: mexikói hetek

Erre a két hétre irány Mexikó!
México durante la noche!









Gyors mexikói

 (6-8fő-re)


Hozzávalók:
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 500 g darált marhahús
  • 200 g fagyasztott hagymakocka
  • 500 g konzerv hámozott, kockázott paradicsom
  • 1 kis doboz kukoricakonzerv
  • 250 g vörösbabkonzerv
  • 2 zacskó chili con carne fűszerkeverék
  • 2 kiskanál szárított petrezselyem, kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors

Mellé tortilla chips, fehér kenyér, karikára vágott piros csili dukál.

Elkészítés:
Vegyünk egy közepes lábost, és melegítsük fel az olajat. Dobjuk bele a hagymakockát. Pároljuk 3-4 percig, rakjuk bele a husit, és egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a forró olajon. Kavargassuk, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljon. Ha színt kapott, szórjuk bele a fűszereket, és öntsük fel egy fél pohár vízzel (csak hogy oda ne kapjon). Megrottyantjuk, és nyakon öntjük a paradicsomkonzervvel. Letakarjuk egy fedővel, és lassú tűzön forraljuk 15 percig. Ez pont elég ahhoz, hogy a husi kellemesen megpuhuljon, és a paradicsom átvegye a fűszerek ízét. Majd beleöntjük a leszűrt kukorica- és babkonzervet. Egy nagy forralás, nem túl sokáig, nehogy a bab szétessen, kosárba a kenyér, tányérba a chips meg a csili, és jöhet a póker.

forrás

Mexikói csírkeleves

(4-6fő-re)

Hozzávalók: 
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 cső csemegekukorica,
  • 1 piros kaliforniai paprika,
  • 1 fél szál póréhagyma,
  • 25 dkg csirkemellfilé,
  • 1 paradicsom,
  • 2 erőleves kocka,
  • chili,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • víz,
  • olívaolaj
 Elkészítése:
 Nagyon gyors kis húsleves ez: az apróra vágott lilahagymát és póréhagyma karikákat kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és amikor megcsap minket a mennyei fokhagyma illat, beletehetjük a pici kockákra vágott csirkemellfilét. A húst fehéredésig pirítjuk magas hőfokozaton, ekkor beleszórhatjuk a többi zöldségfélét (kis kockákra aprítva), együtt pirítjuk őket pár percig, majd felöntjük vízzel az edényt és amikor az felforrt, belemorzsolunk két erőleves kockát. Ekkor kicsire vesszük a hőfokot és szépen, lassan összefőzzük a hozzávalókat mexikói csirkelevessé, amit csipet chili darabkákkal teszünk igazán tüzes mexikóivá.  
Jó étvágyat kívánok!
forrás